ملاسما چیست؟
ملاسما یک نوع بیماری پوستی مربوط به افزایش رنگدانه های پوستی ( بصورت اکتسابی) در مناطقی از پوست که در تماس با تابش نورخورشید باشند است، که در این نواحی ظاهر می شود.
ملاسما و مناطق درگیر با آن
ملاسما در مناطقی همچون گونه ها، لب، چانه و پیشانی بیشتر دیده میشود که شایعترین مناطق در گیر هستند، اما ممکن است در سایر قسمت های بدن نیز اتفاق بیفتد.
علت وقوع ملاسما در پوست
مهمترین فاکتور در ایجاد و توسعه ملاسما، استعداد ژنتیکی است. ملاسما در زنان شایعتر است و در افراد با پوست قهوه ای روشن و ساکن در مناطقی با تابش زیاد نور خورشید بیشتر دیده می شود. همچنین در ارتباط با سن شیوع آن در پیش از بلوغ شایع نبوده و بیشترین درگیری در زنان در سنین باروری آن ها دیده می شود. شیوع ملاسما در زنان در سنین باروری 5 الی 15 درصد می باشد.
کلوآسما چیست؟
کلوآسما یک کلمه مترداف با ملاسما ست که جهت توصیف نوعی از ملاسما که در طی بارداری اتفاق می افتد بکار برده می شود.
پاتو فیزیولوژی این اختلال نامشخص است، اما یک رابطه مستقیم بین فعالیت هورمونی زنان و وقوع بیماری وجود دارد. زیرا ملاسما بیشتر در زنان شایع است و در دوران بارداری و مصرف قرص های ضد بارداری نیز شایعتر و بیشتر می شود .
نیمی از موارد ملاسما در بارداری ظاهر می شود. سایر فاکتور های دخیل در بروز ملاسما شامل داروهایی هستند که پوست را به نور حساس میکنند، شامل اختلال تیروئید ، تخمدان ها و مواد آرایشی می باشد.
درمان ملاسما
بعد از ارائه توضیحات در مورد اینکه ملاسما چیست حال نوبت به ارائه شیوه درمان این بیماری میرسد. متاسفانه درمان ملاسما به عنوان یکی از مشکلات پوستی آسان نیست، زمانی که پیگمان های ملاسما منتشر می شوند به مرور پوست تیره تر می گردد. موارد مقاوم یا عود کننده بسیار اتفاق می افتد بخصوص اگر بیمار مراقبت مناسبی در تماس با تابش نور خورشید نداشته باشد. افزایش رنگدانه های پوستی (هایپر پیگمانتاسیون) در ملاسما معمولاً قهوه ای روشن تا تیره بوده و در بیمارانی که رنگدانه ها عمیق تر و در لایه میانی پوست هستند، ملاسما به رنگ آبی یا سیاه دیده می شوند. معاینه با وود لمپ جهت تشخیص عمق پیگمان ها و تعیین روش درمان کمک کننده است.
بهترین روش درمان ملاسما
بهترین روش درمان استفاده از ترکیبات موضعی شامل هیدروکینون، ترتینوئین ها، آزالائیک اسید، کوجیک اسید، اسکوربیک اسید، پرهیز از نور خورشید با ضد آفتابهایی باSPF(+50) و پرهیز از ترکیبات حاوی استروژن می باشد.
نقش قرص های ضدبارداری در پیشرفت ملاسما واضحاً مشهود است بنابراین قطع مصرف این دارو در بیمارانی که در شروع پیشرفت ملاسما هستند در صورت امکان پیشنهاد می گردد.
در تحقیقات جدید مصرف خوراکی قرص ترانسی اگزامیک 250 mg (دوبار روزانه) برای 6 ماه بررسی شده و بیشتر از 54% نتایج بهبودی مشاهده شده است. گزارشهای دیگری نیز مبنی بر مؤثر بودن این درمان در مقالات معتبر وجود دارد و این درمان می تواند در چنین بیمارانی مفید باشد.
درمان ملاسما با لیزر
در ارتباط با درمان ملاسما از طریق درمان های لیزری باید به این نکته توجه کرد که درمان لیزری این بیماری در یک سوم بیماران کمک کننده است و در یک سوم بیماران هیچ تغییری ایجاد نکرده و در یک سوم دیگر حتی منجر به تشدید رنگدانه ها و تیره تر شدن ضایعه می گردد.
بدون دیدگاه