جوش صورت معضلی است که همه ما انسان‌ها در طول زندگی خود به‌خصوص دوران نوجوانی و جوانی آن را تجربه کرده‌ایم. بروز جوش صورت مختص به شرایط سنی خاصی نیست و در هر سنی ممکن است با بروز این آکنه‌ها در سطح پوست صورت یا بدنمان مواجه شویم. اما به‌طور معمول در دوران نوجوانی و جوانی شدت و درگیری آن بیشتر است. آکنه‌ها انواع مختلف و متفاوتی دارند در این مقاله شما را با انواع آکنه‌های پوستی و روش‌های درمانی‌ آن‌ها آشنا خواهیم کرد تا در صورت بروز و ظهور هر نوعی از آکنه در سطح پوست صورت و یا بدنتان بتوانید نوع آن را تا حدودی تشخیص داده و برای درمان سریع آن اقدام نمایید.

به‌طورکلی جوش صورت به دو دسته التهابی و غیر التهابی تقسیم‌بندی می‌شوند. آکنه‌های غیر التهابی که نوع خفیف آکنه ها هستند با درمان‌های خانگی به‌آسانی قابل‌درمان می‌باشند، اما برای درمان آکنه‌های التهابی که با اثرات طولانی‌مدت بر روی پوست ظاهر می‌شوند حتماً به درمان های کلینیکی و تخصصی احتیاج است. پس شناخت انواع آکنه‌های پوستی و همچنین راه‌های درمانی آن‌ها می‌تواند بسیار کمک‌کننده در درمان به‌موقع و زودهنگام این آکنه‌ها باشد و مانع از هر گونه عارضه پوستی شود. انواع مختلف آکنه درمان‌های مخصوص به خود را دارند. پس تشخیص راه‌های درمانی متناسب با آکنه موجود در سطح پوست مهم‌ترین قدم در از بین بردن آن با حفظ سلامت پوست می‌باشد.

انواع جوش ‌صورت

انواع جوش ‌صورت شامل جوش های سرسفید، جوش ‌های سرسیاه، پاپول ‌ها، پوستول ‌ها، ندول ها و کیست ها می شوند.

انواع آکنه ‌ها به ۲ دسته جوش های غیر التهابی و جوش ‌های التهابی تقسیم‌بندی می‌شوند.

انواع آکنه‌های غیر التهابی

جوش ‌های سرسفید و جوش‌های سرسیاه جزء جوش‌های صورت غیر التهابی بشمار می‌روند.

  • جوش‌های سرسفید

نام علمی و پزشکی جوش‌ های سرسفید کمدون (comedones) می‌باشد. جوش‌ های سرسفید برآمدگی هایی در سطح پوست هستند که معمولاً کوچک و دایره‌ای‌شکل با رنگ سفید در سطح پوست ظاهر می‌شوند که دور آن‌ها را پوست قرمز رنگ احاطه می‌کند.

  • جوش‌های سرسیاه

برای تلفظ جوش‌های سرسیاه نیز واژه کمدون به کار می‌ رود.‌ به‌عبارتی جوش‌های سرسیاه کمدون‌های باز هستند که در سطح پوست معمولاً با ابعاد کوچک و ریز با رنگ سیاه ظاهر می شوند. رنگ تیره جوش‌های سرسیاه به دلیل آلودگی پوست نیست، جوش‌های سرسیاه همان جوش‌های سرسفیدی هستند که محتوای آن‌ها در معرض هوا تیره شده‌است.

همان‌طور که گفته شد جوش‌های سرسیاه و سرسفید آکنه‌های خفیفی هستند که در تمام سنین پوست اغلب افراد را درگیر خواهد کرد و اکثریت مردم این آکنه‌ها را طول عمر خود تجربه کرده اند. آکنه‌های خفیف به‌آسانی با درمان‌های خانگی برطرف می‌شوند.

در رابطه با جوش‌های غیر التهابی حتماً از درمان‌ های خانگی توصیه ‌شده برای برطرف کردن آن‌ ها باید استفاده کرد. دست‌کاری کردن جوش‌های سرسفید و سرسیاه و تبا هدف تخلیه آن‌ ها موجب ایجاد زخم در سطح پوست شده که درنتیجه‌ی زخم ایجاد شده پوست دچار لکه‌های قهوه‌ای‌رنگ و ماندن جای جوش‌ها بر سطح پوست و درنهایت با ایجاد فرورفتگی‌های عمیق در سطح پوست موجب آسیب به پوست شده و به‌شدت زیبایی پوست را تحت تأثیر قرار می دهد.

  ازجمله درمان‌های خانگی که می‌توان انجام داد عبارت است: از نداشتن استرس و اضطراب، تغذیه سالم و صحیح، شستشوی صورت با آب ولرم و صابون ۲ بار در طول روز، نوشیدن آب فراوان، محافظت از پوست در مقابل تابش نور خورشید به وسیله استفاده مکرر از کرم ‌های ضد آفتاب مناسب پوست، پرهیز از شستن بیش‌از اندازه پوست، شستن کل بدن هر دو روز یک‌بار.

انواع آکنه‌های التهابی

آکنه‌های التهابی در پوست به ۴ دسته پوستول‌ها، پا پول‌ها، ندول‌ها و کیست ‌ها تقسیم‌بندی می‌شوند.

همان‌طور که گفته شد در صورت تحریک و دست‌کاری کردن آکنه ‌های غیر التهابی و تشدید آن‌ها تبدیل به آکنه های التهابی می شوند.

پوستو ها و پاپول ها جزو آکنه‌های التهابی خفیف تا متوسط می‌باشند.

  • پوستول ها، جوشدانه ها (pustules)

پوستول‌ها آکنه هایی شبیه به جوش‌های سرسفید هستند اما با شکل ظاهری بزرگ‌تر و ملتهب‌تر. این برآمدگی ها همان‌طور که گفته شد همانند جوش‌های سر سفید به شکل دایره‌ای‌شکل با چرک سفید یا زردرنگ که پوست دور آن قرمزرنگ است می‌باشد، بروز این آکنه‌ها به دلیل جمع شدن سلول‌های باکتریایی و ایمنی می‌باشد.

  • پاپول ها و یا سفت دانه‌ها (papules)

پاپول ها برآمدگی هایی هستند که در زیر پوست ظاهر می‌شوند. این برآمدگی ها با شکل ظاهری صورتی رنگ و بدون چرکی که قابل‌مشاهده باشد زمانی به وجود می‌آیند که جوش‌های سرسفید و سرسیاه باعث تحریک پوست و آسیب به پوست اطراف جوش‌ها شود، که در نهایت موجب التهاب پوست و ایجاد پاپول‌ها می‌شود. پوست اطراف این برآمدگی ها قرمز و متورم است و به گونه‌ای است که لمس کردن آن‌ها با درد همراه است.

پوستول ها و پاپول ها نیز به کمک روش‌های خانگی و بدون نسخه قابل‌درمان هستند، از جمله این روش‌ها عبارت است از :

  • قرار دادن کمپرس حوله گرم بر روی برآمدگی ها به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه
  • شستن آکنه‌ها با آب سرد و صابون ۲ بار در روز
  • استفاده از محصولات حاوی اسید سالیسیلیک برای از بین بردن سلول‌های مرده پوست
  • استفاده از محصولات حاوی بنزوئیل پراکسید برای از بین بردن باکتری‌های موجود در پوست

به‌طورکلی برای از بین بردن آکنه‌های خفیف تا متوسط که پاپول ها و پوستول‌ها هستند از درمان‌های خانگی فوق به مدت ۴ تا ۸ هفته باید استفاده شود.

و اما آکنه‌های التهابی دیگر که ندول ها و کیست‌ ها هستند آکنه‌های متوسط تا شدید پوست به شمار می‌روند.

  • ندول ها یا گرهک ها (Nodules)

همان‌طور که ذکر شد ندول‌ها برآمدگی هایی با شرایط حاد آکنه هستند که در نواحی عمیق پوست به‌صورت التهاب و دردناک ظاهر می‌شوند. ندول ها همانند پاپول‌ها آکنه‌های بزرگ و عمیق اند که تنها به‌صورت برآمدگی‌های صورتی و متورم مشاهده می‌شوند و به‌ جز این موارد مرکز قابل‌ مشاهده ای ندارند.

  • کیست ‌ها (Cysts)

کیست ‌ها حادترین و شدیدترین شکل آکنه‌ ها هستند که در عمیق‌ترین قسمت‌های پوست ظاهر شده و بسیار چرکی هستند. این برآمدگی ها دردناک هستند و شکل ظاهری نرم، قرمز یا سفید رنگ دارند.

ندول ها و کیست ‌ها می‌توانند باعث بروز عوارضی برای پوست همچون ایجاد لکه‌های تیره و ایجاد زخم روی پوست شوند .

درمان التهاب‌های شدید پوستی در منزل امکان‌پذیر نیست درنتیجه برای از بین بردن این آکنه‌ها و درمان آن‌ها به درمان‌های پزشکی و کلینیکی احتیاج است.

ازجمله گزینه‌های درمانی که برای التهاب‌های شدید مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارت‌اند از :

  • مصرف مواد خوراکی جهت درمان آکنه‌های هورمونی
  • تزریق استروئید
  • کورتیکو استروئیدهای موضعی
  • استفاده از آنتی‌بیوتیک ها از جمله آموکسی‌سیلین، تتراسایکلین، داکسی سایکلین
  • روتینوئیده‌های سیستماتیک مثل ایزو ترتینوئین
  • درمان فتودینامیک برای از بین بردن باکتری‌ها
  • برداشتن کیست‌های حاد و بزرگ به وسیله تخلیه و استخراج

همان‌طور که گفته شد آکنه‌ های التهابی حاد و شدید دوره درمانی طولانی‌مدتی نیاز دارند که حتماً باید از درمان‌های کلینیکی و پزشکی استفاده شود. اما در صورت بروز هرگونه جوش بر روی سطح پوست چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟

  • زمانی‌که در ابعاد غیر طبیعی و بسیار بزرگ باشند و به‌صورت غیرطبیعی از آن‌ها چرک خارج شود
  • بروز آکنه‌های دردناک
  • زمانی‌که آکنه‌ها خونریزی داشته باشند
  • درصورتی‌که به درمان‌های خانگی و داروهای بدون نسخه پاسخ ندهد
  • در مواقعی که آکنه‌ها در نواحی حساس بدن مثل چشم‌ها یا لب ظاهر شوند

در صورت ایجاد آکنه‌های حاد و شدید مثل ندول‌ها و کیست‌ها در سطح پوست در بسیاری از موارد اگر به کمک سایر درمان‌های رایج درمان نشوند پزشک متخصص با تخلیه و استخراج آکنه ‌ها اقدام به برداشتن آن‌ها و بدین‌طریق از بین بردن آکنه‌ها خواهد کرد.

کلینیک زیبایی دکتر امامی سیگار رودی در رشت با ارائه انواع روش‌های جوان‌سازی و زیباسازی به وسیله دستگاه‌های به‌روز و استاندارد بهترین خدمات را به مراجعه‌کنندگان عزیز خود ارائه خواهد داد. همچنین در صورت بروز هر گونه آکنه‌ای در سطح پوست تان می‌توانید با مراجعه به کلینیک زیبایی دکتر امامی سیگارودی و مشورت با پزشک به‌آسانی از شر آن ها خلاص شده و زیبایی و سلامتی را به پوست خود و بازگردانید. در صورت نیاز با شماره‌تلفن‌های ما در مرکز  زیبایی دکتر امامی سیگاری تماس گرفته و اقدام به دریافت مشاوره رایگان و رزرو نوبت نمایید‌.

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *